
Muffiny z warzywami i parówką świetnie sprawdzają się jako: obiad, kolacja, przekąska, danie na piknik, czy wizytę gości. Świetne jest to, że za każdym razem kombinacja może być inna, każdy może wybrać co lubi a czego nie, a smak i tak pozostanie dobry.
Punktem wyjścia jest oczywiście przepis podstawowy na muffinki, a reszta zależy już tylko od wyobraźni, smaku i zawartości lodówki. Ja pokażę Wam przykładową kombinację, opartą na ostatnio robionych muffinkach. Zazwyczaj po prostu sprawdzam, jakie mam składniki* i co by mi danego dnia pasowało ;)
SKŁADNIKI:
"suche":
2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, chili)
"mokre":
2 jajka
1 szklanka mleka
100 g masła lub margaryny
dodatki:
1/2 średniej cebuli
1/4 papryki
1 gruba parówka albo kiełbaska grillowa
1/2 pomidora
50 g żółtego sera
3-4 pieczarki
(* świetnie sprawdzają się również: kilka łyżek kukurydzy konserwowej i/lub groszku konserwowego, ćwiartka zielonego ogórka, kawałek cukinii,...)
PRZYGOTOWANIE:
1) Masło lub margarynę wkładamy do małego garnuszka i roztapiamy na wolnym ogniu. Pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia.
2) Dodatki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki możemy zostawić surowe, albo delikatnie przesmażyć.
3) Wszystkie "suche" składniki wsypujemy do jednej miski i mieszamy. W drugiej, większej misce mieszamy "mokre" składniki (jajka, mleko i schłodzone, roztopione masło).
4) Wsypujemy "suche" składniki do "mokrych". Dorzucamy dodatki.
(Jeśli wydaje nam się, że masa jest za gęsta, możemy dodać jeszcze kilka łyżek mleka.)
5) Wsadzamy papilotki do dziur w formie na muffiny. Każdą papilotkę napełniamy ciastem - tak do 3/4 wysokości.
6) Pieczemy w 190 - 200°C aż się muffinki przyrumienią.
Oczywiście zawsze można też zrobić wersję wegetariańską - bez parówki.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz