2013-10-11

Muffiny - przepis podstawowy

Muffiny były swego czasu dość częstym gościem na naszym stole. Już nawet nie pamiętam z jakiej strony wzięłam pierwszy przepis, na muffiny z czekoladą. Od tego czasu poeksperymentowałam już trochę ;) W Berlinie nie robię już muffinek tak często, ale dalej lubię :) W tym poście przedstawię podstawowy przepis. Jest naprawdę łatwy i przyjemny, bez problemu można go skalować (ja np. często robię muffiny z 1,5 porcji). Moje różne wariacje będą pojawiać się stopniowo. Zachęcam również Was do pokombinowania z własnymi pomysłami :)

SKŁADNIKI:
"suche":
2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

"mokre":
2 jajka
1 szklanka mleka
100 g masła lub margaryny

dodatki



PRZYGOTOWANIE:
1) Masło lub margarynę wkładamy do małego garnuszka i roztapiamy na wolnym ogniu. Pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia. 
2) Wszystkie "suche" składniki wsypujemy do jednej miski i mieszamy. W drugiej, większej misce mieszamy "mokre" składniki (jajka, mleko i schłodzone, roztopione masło).
3) Wsypujemy "suche" składniki do "mokrych". Dorzucamy dodatki i mieszamy wszystko łyżką (!). Tak naprawdę, przy robieniu muffinek nie powinno się ciasta mieszać za długo (nawet jeśli zostaną grudki, np. mąki), byleby się składniki połączyły; to - podobno - z korzyścią dla smaku ;)
4) Wsadzamy papilotki do dziur w formie na muffiny. Każdą papilotkę napełniamy ciastem - tak do 3/4 wysokości. 
5) Pieczemy w 190 - 200°C aż się muffinki przyrumienią .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz