SKŁADNIKI:
"suche":
2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
"mokre":
2 jajka
1 szklanka mleka
100 g masła lub margaryny
dodatki
PRZYGOTOWANIE:
1) Masło lub margarynę wkładamy do małego garnuszka i roztapiamy na wolnym ogniu. Pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia. 2) Wszystkie "suche" składniki wsypujemy do jednej miski i mieszamy. W drugiej, większej misce mieszamy "mokre" składniki (jajka, mleko i schłodzone, roztopione masło).
3) Wsypujemy "suche" składniki do "mokrych". Dorzucamy dodatki i mieszamy wszystko łyżką (!). Tak naprawdę, przy robieniu muffinek nie powinno się ciasta mieszać za długo (nawet jeśli zostaną grudki, np. mąki), byleby się składniki połączyły; to - podobno - z korzyścią dla smaku ;)
4) Wsadzamy papilotki do dziur w formie na muffiny. Każdą papilotkę napełniamy ciastem - tak do 3/4 wysokości.
5) Pieczemy w 190 - 200°C aż się muffinki przyrumienią .


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz