2014-02-01

Zupa krem z pieczarek

Po wczorajszym sukcesie z zupą krem z brokułów i po zachwytach mojego Męża, postanowiłam iść za ciosem i ugotować kolejną zupę krem, tym razem z pieczarek. Uwielbiam pieczarki! A zupy grzybowe, szczególnie te przygotowywane przez babcię, jadłam chętnie już od dziecka. Znów wyszperałam w Internecie ciekawy przepis, tym razem ze strony agatagotuje.pl, lekko go zmodyfikowałam i zrobiłam dziś na obiad zupę. M. pałaszował aż miło, wziął dwie dokładki i powiedział, że On już więcej zup nie gotuje. Oj na to to ja się w życiu nie zgodzę, bo kocham Jego zupy! Aczkolwiek przyznam szczerze, że zupa krem z pieczarek wyszła pyszna. Chcecie spróbować? To do dzieła! :)


SKŁADNIKI:

500g pieczarek
2 średnie ziemniaki
2 średniej wielkości cebule
2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
125 ml śmietany kremówki 
łyżka masła
łyżeczka oleju
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chili, gałka muszkatołowa, zielona pietruszka



PRZYGOTOWANIE:
1) Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
2) Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze gorącej wody, dorzucamy ziemniaki i gotujemy na niewielkim ogniu.

3) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 
4) Pieczarki myjemy (jeśli są bardzo zniszczone, obieramy) i kroimy w plasterki, razem z nożkami.


5) Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już ciepły, dodajemy masło. Na stopione masło wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy pieczarki.


Całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przykrywamy. Mieszając od czasu do czasu, czekamy aż pieczarki będą ładnie podsmażone. Zdejmujemy patelnię z ognia.




6) Kiedy ziemniaki są już miękkie, przekładamy do garnka całą zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia.


8) Miksujemy zupę blenderem. 


Następnie dolewamy śmietanę, dodajemy troszkę gałki muszkatołowej i jeszcze przez moment miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


9) Podajemy zupę posypaną zieloną pietruszką. 



Ja, dla ozdoby i dla smaku, ułożyłam jeszcze na wierzchu plasterki pieczarki zrumienionej na gorącej patelni bez tłuszczu. 


Jako dodatek do zupy możemy podać makaron, groszek ptysiowy albo kromki razowego chleba.

Mówię Wam, zupa niebo w gębie! :)


1 komentarz: