SKŁADNIKI:

2 średnie ziemniaki
2 średniej wielkości cebule
2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
125 ml śmietany kremówki
łyżka masła
łyżeczka oleju
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chili, gałka muszkatołowa, zielona pietruszka
PRZYGOTOWANIE:
1) Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
2) Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze gorącej wody, dorzucamy ziemniaki i gotujemy na niewielkim ogniu.
3) Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
4) Pieczarki myjemy (jeśli są bardzo zniszczone, obieramy) i kroimy w plasterki, razem z nożkami.
5) Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już ciepły, dodajemy masło. Na stopione masło wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy pieczarki.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przykrywamy. Mieszając od czasu do czasu, czekamy aż pieczarki będą ładnie podsmażone. Zdejmujemy patelnię z ognia.
6) Kiedy ziemniaki są już miękkie, przekładamy do garnka całą zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia.
8) Miksujemy zupę blenderem.
Następnie dolewamy śmietanę, dodajemy troszkę gałki muszkatołowej i jeszcze przez moment miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
9) Podajemy zupę posypaną zieloną pietruszką.
Ja, dla ozdoby i dla smaku, ułożyłam jeszcze na wierzchu plasterki pieczarki zrumienionej na gorącej patelni bez tłuszczu.
Mówię Wam, zupa niebo w gębie! :)
Jak tylko wrócę do domu to ugotuję :-)
OdpowiedzUsuń